Workshops

Som en del av Antirasistiska blickar genomfördes ett flertal workshops i Botkyrka och Malmö. Där fick deltagarna skapa egna antirasistiska illustrationer utifrån en händelse eller en idé under ledning av konstnärer som är med i utställningen. Här får du ta del av ett par av de bilder som skapades.

Illari Jozwikowska
Deltog i Joanna Johnsons workshop på KRUT Stadsbiblioteket Malmö.

Beskriv tanken bakom din bild.
– Denna bild handlar om en händelse från sommaren 2021, när jag och min mamma var på en arbetsplats. Bilden visar hur människors vardagliga rasism kommer fram genom ”skämt”.

Vad tyckte du om workshopen?
– Joanna Johnson är en otrolig illustratör, konstnär och person. Hon styrde upp workshopen Rita mot rasism riktigt bra. Vi hade djupa samtal om rasismen vi har fått uppleva genom livet som women of color. Dessa samtal och hennes konst kommer jag ta med mig resten av livet.

Berätta något om ditt konstnärskap i övrigt.
– Jag själv som konstnär jobbar mycket med att berätta en historia med min konst. Just nu jobbar jag med ett projekt som heter ”Perspektiv av förorten”, där jag lyfter upp det som man inte ser, men också det som syns här. För allt detta är en del av oss. Jag har sett stor skillnad på ögon som aldrig satt sin fot här och på ögon som föddes med en fot ingrävd i betongen. Min konst är mina känslor och tankar. Som mycket speglar förorten – Lindängen – som jag är uppvuxen i. Målningarna för projektet kommer att visas hösten 2022 i en konstutställning här i Malmö.

Se mer på Instagram: @djariiii

Marie Metso
Deltog i Hanna Böhms workshop online (arrangerad av Mångkulturellt centrum i Botkyrka).

Beskriv tanken bakom din bild.
– Denna diktustration är inspirerad av alla otaliga gånger som jag har fått post, löneavier och namnbrickor med fel namn, samt blivit kallad för helt andra saker än mitt efternamn.

Vad tyckte du om workshopen med Hanna Böhm?
Jag tyckte det var väldigt givande att först få en historisk överblick, och sedan få utrymme att skapa något utifrån temat. Jag gick igång på temat och omvandlade en dikt jag hade sedan tidigare där jag tyckte att något saknades. När jag, inspirerad av Apollinaires kalligramdikter, gjorde om den till en diktustration föll bitarna äntligen på plats. Kalligram är en dikt där texten rent typografiskt och layoutmässigt är arrangerad så att själva texten bildar en tematiskt relaterad bild. ”Diktustration” är en term som jag själv kom på i samband med skapandet av ”Metso”. Det är en kombination av dikt och illustration – där diktraderna är en del av illustrationen som samverkar med diktens tema.

Berätta något om ditt konstnärskap i övrigt.
I grunden är jag novellförfattare och poet (samt skolbibliotekarie), så mycket av mitt kreativa arbete är textbaserat. Tidigare har jag mestadels jobbat med illustrationer och vinjetter som ett komplement till mina publicerade dikter och noveller. Men i samband med denna workshop hittade jag ett nytt uttryckssätt där det går att kombinera text och bild – planen är att jobba mer med detta dikt- och bildformat i framtiden.

Se mer på Instagram: @mariemetso

Upp
a

Display your work in a bold & confident manner. Sometimes it’s easy for your creativity to stand out from the crowd.

Social